Het verhaal van Timo

De laatste weken zijn er opvallend veel honden met milttumoren voorbij gekomen. Een milttumor is een heel apart soort tumor: het zit namelijk in een orgaan wat geen vitale functie heeft zoals een lever of een nier. Toch kan het levensbedreigende vormen aannemen als deze tumor groter wordt.

Zo ook het verhaal van Timo; Timo heeft al heel wat meegemaakt in zijn leven en ook in het Dierenziekenhuis. Het is een beetje een pechvogel. De laatste tijd gaat het echter wel goed met hem: het is inmiddels een oude hond (een kruising) van 9 jaar oud. Eigenlijk kwam Timo “gewoon” voor zijn jaarlijkse controle en vaccinatie op consult bij Dierenziekenhuis Almere. Bij het bevoelen van de buik viel op dat er een zachte bult voelbaar was in het midden van de buik. Deze bult zat wat los in de buik en kon nog heen en weer bewogen worden. De massa was ongeveer 10 cm doorsnede.

De eigenaren gaven wel aan dat Timo wat ouder wordt de laatste tijd wat minder ver wilde lopen, maar weten dit aan de leeftijd en de artrose waarmee Timo bekend is. Deze massa hoort er echter niet te zitten. Gelukkig kunnen er goede echo’s gemaakt worden in het Dierenziekenhuis, waardoor we direct in beeld konden krijgen waar de massa vanuit gaat en wat de vermoedelijke diagnose zou zijn.

dzalmere-milttumor
Op de echo was duidelijk te zien dat de massa uitging van de milt en dat hier een ruim 10 cm grote massa van de achterste miltrand uitging. De buik is ook nog gecontroleerd of er al bloedverlies aanwezig was, maar de buik was gelukkig nog droog. Ook zijn de andere organen zoals lever en lymfeknopen gecontroleerd om te kijken of er aanwijzingen voor uitzaaiingen waren, maar gelukkig waren deze er niet.

Zoals gezegd zijn milttumoren vreemde dingen: een hond heeft er eigenlijk geen last van totdat de massa zo groot wordt dat de milt broos wordt en daardoor bloedverlies in de buik gaat optreden. Meestal is dit in het begin druppelsgewijs, maar in het ergste geval raakt een hond in shock door het acute bloedverlies. De milt is namelijk het opslagorgaan van bloed: bij inspanning trekt de milt samen om meer bloed in het lichaam te krijgen. Je kunt je voorstellen dat een orgaan met deze functie extreem kan bloeden.

Gelukkig was dit bij Timo nog niet het geval, maar zoals gezegd zijn er veel gevallen van milttumoren de laatste weken voorbij gekomen. Hierbij waren er toch ook een aantal al acuut aan het bloeden.

Zodra een milttumor wordt gevonden, moet deze eruit, anders is er een groot risico dat deze alsnog gaat bloeden en het dier hieraan kan overlijden. Tijdens zo’n operatie wordt de gehele milt verwijderd. Gelukkig kan een dier prima zonder milt leven. Door de vele bloedvaten, maar ook omdat het miltweefsel enorm broos is geworden is dit wel een risico operatie waarbij meestal een flinke hoeveelheid bloed wordt verloren. Gelukkig zijn de dierenartsen van het Dierenziekenhuis chirurgisch erg ervaren, waardoor zowel de voorbereiding als de operatie zeer snel kunnen verlopen. Zodra de bloedvaten dan ook zijn dicht geklemd is het ergste gevaar geweken.

dzalmere-milttumor

Na de operatie heeft de hond wel wat hersteltijd nodig. Over het algemeen betreft het oudere dieren en hebben ze veel bloed verloren. Dit bloed moet weer worden aangevuld en daar hebben ze wel een paar dagen/weken voor nodig. Het spannendste moment na de operatie is echter de uitslag van het pathologisch onderzoek van de milttumor. Een deel van de tumor wordt na afloop van de operatie opgestuurd voor onderzoek om te kijken wat voor soort tumor het betreft. 50% van de tumoren blijkt goedaardig en 50% van de tumoren kwaadaardig. Ondanks dat er geen aanwijzingen voor uitzaaiingen zijn gezien tijdens een operatie geeft de uitslag van een kwaadaardige tumor een slechte prognose, omdat in de meeste gevallen de tumor toch al uitgezaaid is. Op de korte termijn is het probleem wel opgelost: de milt kan namelijk niet plots meer klappen, maar voor de lange termijn is de uitslag van de pathologie cruciaal.

Timo doet het gelukkig weer super en was de uitslag van de pathologie ook goed. Het betrof namelijk een goedaardige tumor.